DOKTOR MOREAU`NUN ADASI | INCELEME

 H.G. Wells şüphesiz en başarılı bilim-kurgu yazarlarından birisidir. Zaman Makinesi, Doktor Moreau`nun adası, Görünmez Adam gibi bir çok bilim-kurgu eserleri kendisine zamanında büyük şöhret kazandırmıştır. Zaman yolculuğu hakkında filmlerin, kitapların atası Wells`in Zaman Makinesi eseri kabul edilir

Fakat bugün inceleyeceğim kitap H.G.Wells`in Doktor Moreau`nun adası eseri. 

Doktor Moreau`nun adası


"Doktor Moreau`nun Adası" açıkça 19. yüzyıl Viktorya dönemi bilim kurgu geleneğinin bir parçası olmasının yanı sıra, insanlık durumunun zamansız bir çalışmasının tüm unsurlarını ve şu anda olduğundan daha endişe verici konular üzerine bir yansımayı içerir. 

  • "Doktor Moreau`nun adası" nın konusu

Edward Prendick, kendisini Doktorlar Montgomery ve Moreau ile birlikte bir adada enkaz halinde bulur. İlki, çılgın bir doktor olan, ikincisinin onun yardımcısı. Bu bilim adamlarının ötesinde, Prendick kendisini adanın diğer sakinleri tarafından yoğun bir şekilde tuhaf bir şekilde, Dr. Moreau'nun yarattığı insan-hayvanları istemeden korkuturken bulur.


Moreau, adanın hayvanlarını yakalar ve onları acı verici bir şekilde yarı adamlara dönüştürür, ardından onları, vahşi doğalarının üstesinden geleceğine inandığı katı standartlara göre yaşamaya zorlar. Moreau'nun birincil emri, et yiyememeleridir. 


Prendick, kendisini, tamamen isteyerek olmasa da, Moreau'nun canlılık toplumunda bir katılımcı olarak bulur. Ve hayvanlar nihayet isyan ettiklerinde, bildiğimiz gibi, adadaki son adam oluyor, işkence gören hayvanların doğalarına dönmesini ve Moreau'nun sahte toplumunu atmasını izliyor.


Bilim adamları etik kurallara uymak zorunda mıdır yoksa sonuçları ne olursa olsun meraklarını tatmin eden deneyler yapmaya hakları var mı?

 Doktor Moreau soruyu hiç şüphesiz yanıtlıyor:

"Bir soru sordum ve yanıtını bulmak için bir yöntem tasarladım ve yeni bir soru aldım. Bu mümkün mü, bu mümkün mü? Bunun bir araştırmacı için ne anlama geldiğini, onun üzerinde nasıl bir tutku doğduğunu hayal edemezsiniz. Bu güne kadar meselenin etiği konusunda hiç endişelenmedim. "


Bilimsel merakın sonuçlarını anlama ihtiyacı örtük mesajdır. Ancak icatlarımızla sorumlu bir şekilde hareket etmeyi başarırsak, gelecekte umut olabilir. Wells, ilginç bir şekilde hikâyesini umut nosyonuyla bitirir, bunun sebebi bunun bir nedeni olduğu için değil, onsuz yaşamanın mümkün olmamasıdır. Bu, Pandora'nın kutusunun çemberini kapatır, meraktan açılır, dünyanın tüm dehşetlerini açığa çıkarır, ancak insanlığın kaderini taşıyabilmesi için umut bırakır.


Şimdi bile, yazıldıktan yüz 130 yıl sonra, Dr. Moreau`nun Adası etkili bir korku / bilimkurgu hikayesi olarak çalışacak kadar ürkütücü, ancak yine de konuyla ilgili tematik derinliği Moreau'yu kitapları seven herkes için gerekli kılıyor. 


 Genetik (öjenik), hayvan deneyleri, psikoloji, sömürgeleştirme, emperyalizm, ataerkillik, bilimsel şovenizm, din ve etik dayatma ciddi ve akıllıca araştırılır. Wells'in ima ettiği sonuçlar bazen rahatsız edici olabilir, ancak Dr. Moreau`nun Adası sizi düşündürür.






Yorumlar

Popüler Yayınlar